Odkrycie etanolu przypisywane jest arabskiemu alchemikowi Geberowi, a
sama nazwa „alkohol” nadana została przez Paracelsusa. Określenie
spiritus vini wywodzi się od łacińskich słów spiritus – duch oraz vinum –
wino, co tłumaczy się jako: duch wina, esencja wina, czysty etanol,
tzn. pochodzący (wyizolowany) z wina. Ogólnoustrojowe i miejscowe
działanie tej substancji znane było już w starożytności, np. alkoholem
polewano rany, aby przyspieszyć proces gojenia.
Nomenklatura systematyczna: etanol
Wzór sumaryczny: C2H5OH
Masa molowa: 46,07 g/mol
Temperatura topnienia: -114,3° C
Temperatura wrzenia: 78,4° C
Wygląd: bezbarwna, klarowna ciecz
Etanol do celów spożywczych otrzymuje się w wyniku fermentacji alkoholowej. Podstawowymi surowcami do produkcji etanolu są: buraki cukrowe, trzcina cukrowa, ziemniaki, i wiele innych roślin. W farmacji etanol wykorzystywany jest m.in. jako rozpuszczalnik do sporządzania niektórych leków. Cena prostych napojów alkoholowych (czystych wódek i spirytusu spożywczego) w wielu krajach wynika z podatków
nakładanych na te produkty, a nie z kosztów ich produkcji. Rzeczywisty
koszt wytworzenia 1 l spirytusu to ok. 0,50 euro, gdy jest on
otrzymywany przez fermentację i jeszcze taniej jeśli pochodzi z syntezy
bezpośredniej. Etanol do celów przemysłowych jest często produkowany poprzez bezpośrednią syntezę z gazu syntezowego (mieszaniny CO, H2 i H2O),
która prowadzi do czystszego chemicznie etanolu. Etanol jest tanim w produkcji surowcem i jest jednocześnie stosunkowo niegroźny dla
środowiska, dlatego jest wykorzystywany jako rozpuszczalnik w przemyśle
chemicznym. Stosowany jest także jako paliwo napędowe – np. w Brazylii 86% sprzedawanych nowych aut jest przystosowanych do spalania etanolu.
etanol absolutny farmaceutyczny |
Alkohol etylowy należy do związków chemicznych, które szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego – już w ciągu 5–10 minut po spożyciu można go wykryć we krwi. W ciągu 15 minut wchłonięciu ulega 50% spożytej dawki.
Etanol jest środkiem odurzającym o działaniu narkotycznym.
Wypicie 150–250 g alkoholu etylowego w krótkim czasie może okazać się
śmiertelne, choć nie są to zbyt częste przypadki i zwykle są one
uwarunkowane innymi czynnikami takimi jak np. choroby układu krwionośnego. Etanol jest substancją narkotyczną z kategorii depresantów. Wywołuje:
- Zaburzenia ruchu i mowy.
- Stan pobudzenia i rozszerzenie źrenic.
- Odprężenie i podwyższoną pewność siebie.
- Brak odczuwania zmęczenia i ogólna poprawa nastroju.
- Uczucie ciepła- przyspiesza krążenie i rozszerza naczynia krwionośne.
- Problemy z utrzymaniem równowagi.
- Utrata kontroli nad emocjami.
- Zanikanie zdolności koncentracji, oceny sytuacji oraz zaburzenie zdolności logicznego myślenia.
- Zachowania agresywne i impulsywne.
- Czasami całkowitą utratę świadomości i zaniki pamięci.
Skutki uboczne:
- Bóle mięśni i uciskowe bóle nerwów.
- Upośledzenia ruchowe nadgarstka i dłoni.
- Problemy z widzeniem- mogą prowadzić do całkowitej ślepoty.
- Obkurczenie mózgu- korowo- podkorowe zaniki komórek nerwowych (ustają po zaprzestaniu spożycia).
- Zaburzenia krążenia i wahania ciśnienia krwi.
- Tzw. padaczka alkoholowa- występuje po odstawieniu alkoholu.
- Pęknięcia, wybroczyny i nadżerki błony śluzowej żołądka.
- Nadmierne odkładanie się tłuszczu w komórkach wątroby.
- Zapalenie, zwłóknienie, a następnie marskość wątroby- może doprowadzić do raka tego narządu.
- Stan zapalny trzustki- czasem doprowadza do "samotrawienia" tego narządu, może być przyczyną cukrzycy.
marskość wątroby |
Etanol jest surowcem m.in. do produkcji aldehydu octowego, eteru dietylowego,
estrów etylowych. Jako rozpuszczalnik (lakierów, pokostów, perfum,
przypraw) jest szeroko stosowany w różnych działach przemysłu. Etanol
wykazuje działanie aseptyczne. Etanol skażony sprzedawany jest jako denaturat.
Ogólnie samo uzależnienie niestety ale raczej niczego dobrego nam nie wniesie w nasze życie i tutaj w głównej mierze liczy się czas. W każdym razie ja na pewno zachęcam do sprawdzenia usług psychologa https://psycholog-ms.pl/ gdyż tam nikt nie pozostanie bez pomocy.
OdpowiedzUsuń